Бившият ръководител на френската автомобилна компания "Рено" (Renault) Карлос Гон е готов да възстанови сумата от 50 000 евро, от които се е възползвал за организирането на сватбата си в двореца Версай през 2016 година. Това съобщи неговият адвокат Жан-Ив Льо Борн, потвърждавайки информация на Bloomberg.

"Той никога не е осъзнавал, че ги дължи, тъй като сумата никога не е била фактурирана", допълни адвокатът. "Смятал е, че е безплатно", уточни той.

"Рено" обяви вчера, че ще сезира правосъдието, тъй като Гон се бил облагодетелствал в натура с 50 000 евро в рамките на договор за меценатство между компанията и престижния дворец край Париж.

"Рено поиска да му бъде предоставена галерия "Котел" и зала "Трианон" за организиране на вечеря на 8 октомври 2016 година", съобщи в комюнике Версайския дворец. Наемът за тази услуга е бил оценен на 50 000 евро в замяна на меценатство на стойност 2,3 милиона евро, подписано между двамата партньори през юни 2016 година.

"Съгласно закона в замяна "Рено" може да се облагодетелства с услуги в размер на максимум 25 процента от меценатството си", припомня двореца във Версай. Тази максимална сума съответства на 575 000 евро.

Автомобилостроителят разкрил фактите в рамките на вътрешното разследване, започнало през ноември след ареста на Карлос Гон в Япония.

До този момент проверките на френската компания не бяха открили никакви злоупотреби от страна на автомобилния магнат, изградил френско-японския алианс Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi Motors).

 Карлос Гон, който е в японски затвор по обвинения в занижаване на декларираните доходи и злоупотреба с доверие, подаде оставка от ръководството на "Рено" в края на януари. Преди това той беше отстранен от ръководните постове в "Нисан" и "Мицубиши".