Продължава разследването по случая с 33-годишния кандидат за депутат Христо Кацаров, който сложи край на живота си при опит да бъде задържан от полицията снощи. Мъжът се издирваше с Европейска заповед за арест за убийството на 31-годишната си приятелка в Нидерландия.

На 18 ноември нидерландски медии отразяват убийство на млада жена в Хага. "Миналата седмица получихме следа, че има много полиция на ул. "Емащрасе". Ние сме водеща новинарска медия, затова обикновено получаваме подобна информация първи. Отивайки там, открихме "Криминална полиция" на място, която правеше оглед за доказателства. Причината беше открито тяло на млада жена. Те бяха сигурни, че става дума за убийство, а не за естествена смърт", предаде репортерът на "Редижо 15" Рене Хендрикс.

Тялото е на 31-годишната служителка на Европол Елена Гeнчева, която е простреляна смъртоносно. Нидерландия издава Европейска заповед за ареста на 33-годишния ѝ приятел Христо Кацаров, с когото били на почивка в Хага. Той обаче напуска страната. И въпреки че е от Бургас, там не е открит в дома си.

 

Ден след убийството разследващите го намират в София, но при опит да бъде арестуван, се самоубива.

Христо Кацаров е бил началник на кабинета на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. На изборите на 14 ноември влиза в листите за 47-ото Народно събрание в Бургас. Според криминалисти решението да сложи край на живота си е дошло точно, защото е публична личност.

Снимка: ГЕРБ-Бургас

"Това говори, че той най-вероятно наистина е извършител на това деяние и най-вероятно не е искал да понесе този срам и това унижение да бъде разкарван по медии, да бъде сниман вързан", обясни криминалистът Иван Савов.

По информация на Bulgaria ON AIR Кацаров се самоубива със същото оръжие, с което е сложил край на живота и на Елена. А мотивът за убийството е личен. "Някакво чувство за ревност, за пренебрегнатост, за накърнено самолюбие. Фактът, че човекът е посегнал на живота си, показва именно това - че той има висока самооценка и най-вероятно нещо в тази посока е свързано и с първото деяние", смята Савов.

Разследването на властите в България и Нидерландия продължава.