Примитивната жестокост и събраните доказателства говорят, че в случая с убийството на Виктория Маринова не става въпрос за поръчка, заяви бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев по bTV .

"Тази примитивна, брутална жестокост и намерените към момента доказателства съвсем ясно говорят за това, че не става въпрос за подготовка, за поръчка. Просто е страшна, брутална и примитивна агресия", подчерта той.

Той изрази убеденост, че основната цел на неговите бивши колеги е да достигнат до извършителя на престъплението, независимо кой е пострадал.

"Няма как да направиш превенция на убийство, защото то става инцидентно в повечето случаи, когато не е поръчково или планирано. За да докажеш, че едно убийство е поръчково, ти трябва да го разкриеш", каза Георгиев, който сега е шеф на охраната на банка.

"Не ми е предлагано да ставам министър на вътрешните работи", заяви още той в отговор на въпрос. Запитан дали би се върнал като главен секретар на МВР, Георгиев отвърна, че вече е бил на този пост.

"През 2013 г. подадох оставка, защото усещах, че повече няма да мога да изпълнявам задълженията си на главен секретар и нямаше да мога да правя нищо повече. Знаех кой ще бъде министър. Прецених, че ще бъда принуден да правя неща, които не желая. Знаех, че предстоят промени в системата на МВР, освобождаване на колеги, с които аз съм работил, и нямаше как да го понеса чисто човешки", изтъкна той.

По думите му през 2013 - 2014 г. са нанесени много тежки щети на системата и тя все още се опитва да се справи с това.

"Не давам оценки на колеги и на министри, защото знам какво им е било. Само човек, който не е носил бремето на това пред името ти да пише главен секретар, дава оценки, но не знае какво е реално да носиш отговорност", отбеляза бившият главен секретар, който добави, че не е имал лесни моменти на поста.

Според него министерството непрекъснато е жертва на разнопосочни реформи и разсипване на ръководния състав. Не може да се изгради дълготрайна политика на задържане на хората, които работят в системата.

Бившият главен секретар на МВР каза също, че по празници се чува с премиера Бойко Борисов.