Вероятно петимата задържани в България за финансиране на тероризъм са посредниците, които, изпращайки коли някъде по веригата, чрез метода "хавала", се пренасят парите. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия.

Той поясни, че подобен тип транзакции се считат за престъпление по силата на Закона за противодействие на тероризма и най-важното е да се стигне до началната и крайната точка на веригата.

"През 2016 година в България влезе в сила Законът за противодействие на тероризма, в който попадат този тип транзакции. Те са незаконосъобразни. Сега попадат много силно под ударите на закона, защото в момента, в който крайният купувач е от терористична организация вече се превръщаш в обект на преследване", обясни той.

По думите му ролята на българката в групата, за която стана ясно, че е 39-годишната Исения Асенова, е била да търси посредници, купувачи. "Тя е ходила най-вече в Турция, защото е с български паспорт", каза още проф. Владимир Чуков и добави: "Много ясно тярбва да бъде подчертано тук, че каналът минава през Турция".