Нов вид измами по селата в Русенска област. Непознати мъже се опитват с фалшиви документи да купят на безценица ниви от възрастни хора и дори им обещават, че ще получават рента и след продажбата им. Подобни престъпления са били предотвратени преди дни в село Кошов. Това стана ясно по време на срещите на мобилните полицейски екипи с жителите на малките населени места, предаде БНТ.

Кметът на село Кошов разказа, че двама непознати му представили пълномощно от собственик на ниви и поискали да им издаде удостоверение за наследници. Те обяснили, че документът им трябва, за да купят нивите от местния жител.

"Не им издадох удостоверението за наследници, тъй като в документа беше вписан само един наследник, а те са двама. Уведомих полицията, уведомих прокуратурата и сделката се развали пред нотариуса. Така предотвратихме измамата - 18 дка ниви щяха да бъдат продадени за 700 лева", каза кметът на село Кошов Михаил Маринов.

Потърпевшият бил младеж с психични проблеми, а майка му, която е вторият наследник, разбрала за измамата и веднага подала жалба в икономическа полиция.

В селото имало и друг неуспешен опит да измамят възрастни хора. Мошениците искали да купят на безценица нивите им, с обещанието, че цял живот ще получават рента.

На срещата с полицаите жителите от селото се оплакаха, че често са атакувани и от телефонни измамници. Униформените служители за пореден път ги посъветваха.

"Трябва да знаят, че представител на полицията, служител, било по телефона, било лично, никога няма да им поиска пари с цел да се предотвратява някаква измама или престъпление", каза инспектор Камен Колчевски - сектор "Противодействие на криминалната престъпност"

За да бъдат предотвратени измамите, полицията търси съдействие от банките, откъдето най-често възрастните теглят пари.