Общинският съветник от Несебър, за когото прокуратурата съобщи, че е обявен за издирване заради връзки с бандата на Димитър Желязков - Митьо Очите, се казва Пейко Янков. Той е син на известния преди години Димитър Янков, който също беше общински съветник и беше застрелян в Несебър през 200 година.

Димитър Янков

Снимка: Булфото

За фамилията се знае, че държи в ръцете си бизнеса с хотели и ресторанти в Слънчев бряг и района, съобщи bTV.

По-рано от държавното обвинение съобщиха, че в сейф на Пейко Янков, който е в общинския съвет втори мандат, са открити 60 000 лева. Засега не е ясно каква точно роля е имал той в групата на Очите.

Междувременно стана ясно, че Димитър Желязков е напуснал страната абсолютно законно, тъй като по това време той не е бил нито подсъдим, нито обвиняем, нито издирван. Прокуратурата и антимафиотите знаели, че той ще напусне страната, но не отменили спецакцията в Бургас, за да могат да разбият престъпната група и да пресекат рекета й по Черноморието. Днес обаче той бе обявен за издирване от Интерпол. От прокуратурата твърдят, че знаят къде се намира.

Според показанията на свидетелите престъпната група е действала в последните осем години. Част от арестуваните се оказаха познати имена от погребалния бизнес по Южното Черноморие - служители на траурни агенции ги обвиняват в рекет и палежи.

Румяна Черкезова, собственик на погребална агенция, разказа, че допреди няколко години плащала "такса спокойствие" на един от задържаните - Йордан Въчев, по-известен като Данчо Ларша.

Тя подчерта, че когато отказала да работят заедно, започнали заплахите. По думите ѝ няколко пъти е нападана, бизнесът ѝ - опожаряван, дъщеря ѝ - малтретирана от Иван и Владислав Пишиеви, други двама от задържаните.

Снимка: bTV

Черкезова твърди, че не познава Митьо Очите, който също е свързван с погребалния бизнес.

Кафе машината до агенцията ѝ обаче е облепена със стикер на охранителна фирма "Аркус", в която Митьо Очите твърди, че е консултант. Същите стикери са и върху близкия каменоделен цех, който управлява друг от задържаните - Радослав Николов - Рачо. Служителите му обаче казват, че не вярват да се занимава с престъпна дейност.

Междувременно МВР показаха оръжието, конфискувано по време на акцията.