Един от участниците в престъпната група, която вчера бе разбита при спецоперация в Бургас, е общински съветник в Несебър. Това е пример как престъпността се сраства с властта, заяви на специален брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

По думите й, в сейф на името на общинаря са открити и иззети 60 000 лева. Мъжът е един от тримата, които са обявени за издирване, но срещу него са повдигнати задочно обвинения.

Обвинения са повдигнати задочно и срещу ръководителя на престъпната група - Димитър Желязков-Митьо Очите, който е извън България и вчера бе обявен първо за общодържавно, а след това и за международно издирване. Доказано е участието на Желязков, категорични бяха от прокуратурата. Разследващите заявиха, че знаят къде е той. По думите им не е имало възможност да проведат операцията по разбиването на групата, когато Желязков се е намирал още на територията на страната. 

В ареста пък са петима, а от държавното обвинение ще внесат искане в Специализирания съд да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Даниела Начева поясни, че са иззети луксозни автомобили, ползвани от групата и наркотични вещества, части за автомати и бойни оръжия, които предстои да бъдат изследвани. По думите й, участниците в групата в продължителен период от време са се занимавали с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъпления, които са в процес на установяване.

"Основният механизъм на действие на участниците и ръководителя на въпросната група е била да установяват на територията на Южното Черноморие и на курорта "Слънчев бряг" търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат "такса спокойствие", обясни прокурор Начева.

Установени са шест жертви на групата, но в рамките на разследването вероятно ще се появят и други, информираха от прокуратурата. Теч на информация не е имало.

"Ако беше изтекла информация за операцията, ние нямаше да заловим всичките лица, които бяха задържани вчера. Тези хора по никакъв начин не бяха притеснени и не са знаели, че такава операция се подготвя срещу тях", категорична бе Даниела Начева. 

Директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов допълни, че освен рекет, целта на престъпната група в Бургас е създаването на регионален монопол. Той даде пример с предоставянето на погребални услуги и таксиметров превоз. По думите му, акцията е станала възможна в резултат на продължило повече от 2 години съвместно разследване, провеждано от ГДБОП и служители на Областната дирекция на МВР в Бургас. Калоянов специално да благодари на служителите на МВР, защото имат съществен принос за неутрализирането на групата.