Три коня са намерени убити на различни места в землището на курортния град Вършец и близкото село Долна бяла речка, а други шест са открити ранени, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Сигналите за убити и ранени коне започнали да пристигат от нощта в събота и продължили и в неделя. Полицаи от районното управление във Вършец направили обход на няколко пасища край града и също открили част от убитите и ранени животни. По телата са открити рани от куршуми и от пробождане с нож. По всичките случаи са образувани досъдебни производства, назначена е и ветеринарно-медицинска експертиза.

За нападенията има заподозрени, но все още няма задържани, обявиха от полицейската дирекция в Монтана. От полицията уточниха, че нападнатите коне са били пуснати да пасат без надзор на различни места край Вършец и не са регистрирани по надлежния ред.

От общинската администрация във Вършец съобщиха, че от месец около града скитат близо 30 безпризорни коня. В общината са подадени много жалби от собственици на градини и ниви, в които конете влезли да пасат и ги стъпкали, а също от шофьори, имали проблеми с излезли на пътя коне. Заради това от скоро общината е изградила волиера за задържане на безпризорни коне, предупредила е собствениците им да ги приберат в оборите си, но повечето от тях не са взели мерки.

В петък общински служители обградили стадо скитащи коне, навлезли да пасат в нива край града, но успели да задържат само един от тях. През нощта волиерата е била разбита, а конят бил изведен. По сигнал на общината полицията е установила извършителите и е задържала единият от тях за денонощие. По този случай също е заведено досъдебно производство, обявиха от МВР-Монтана.