Шокиращи снимки и видеозаписи бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и предизвикаха гневни реакции на потребителите. Снегът в местността, където са конете, е 150 см.

"Никога не съм виждала такова нещо. Бях потресена. Една кобила лежеше в снега с изкълвани от гарвани очи. Тя е била бременна, но кончето й е родено мъртво. Живи са едва 30 коне, но те са в критично състояние", разказва Елица Димитрова, която е една от доброволките, успели да стигнат до животните. Тя е и една от инициаторките на спасителната акция.

Вижте снимки

Вчера екип на Планинската спасителна служба в град Кюстендил е успял да пренесе с моторни шейни бали със слама и овес. Достъпът до Бек бунар по друг начин е абсолютно невъзможен.

"Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД "Осогово" Христо Абаджиев.

Собственикът на конете е бизнесменът от Кюстендил Петър Пищалов. Пред Нова телевизия той обясни, че всичко станало е резултат от злощастно стечение на обстоятелствата.
Вече са сигнализирани институциите, като предстои Българска агенция по безопасност на храните да провери чиповете на конете.