Иранец, превозващ 8000 литра оцетен анхидрид – прекурсор за производство на хероин, е задържан от митнически служители на ГКПП "Дунав мост"-2, съобщиха от Агенция "Митници". От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе над 3 тона хероин.

Прекурсорът е открит при митническа проверка на Бъдни вечер. Около 19.10 ч. при влизане в страната на ТИР Терминал - Видин, е извършена митническа проверка на товарен автомобил - влекач и хладилно ремарке. Водачът - ирански гражданин, е предоставил карнет, международна товарителница и фактура, в която било описано, че превозва осмозна вода „Huchem Demi“.

В камиона са открити при проверката осем ПВЦ кубове, всеки с маркирана вместимост от по 1000 литра, съдържащи безцветна прозрачна течност с остра задушлива миризма на оцет. От изготвената експертна справка е видно, че въпросното вещество е оцетен анхидрид, представляващ прекурсор за производство на наркотични вещества.

Чужденецът е задържан и обвинен с постановление на наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура – Видин. Мъжът ще остане в ареста за срок до 72 часа. От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен. Мъжът няма постоянен адрес в страната. Налице е реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

За престъплението се предвижда наказание от 2 до 10 години „лишаване от свобода” и глоба от 50 000 до 100 хиляди лева. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия чужд гражданин.