Иманяри унищожиха раннохристиянския некропол на над 6000 години край гърменското село Дъбница, съобщиха от Националния исторически музей.

Вижте снимки

При започването на проучванията на обекта "Свети Архангел", археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло нарушаване на некропола на селището. Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100 - 150 метра и дълбочина на места до 1.70 метра.

Укрепеното селище в местността Свети Архангел се проучва от екип на музея от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от 30 години, а други съвсем пресни.

В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите, допълват от НИМ.

Некрополът на селището се намира на около 2-3 км северно от укрепения хълм и се наблюдава от там с просто око. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обектът беше добре запазен. За съжаление поредният акт на иманярите е унищожил почти изцяло ранно християнския некропол.

След като достъпът на "търсачите на съкровища" е бил прекратен в укрепената територия те са решили, че могат да продължат да унищожават културно наследство в непосредствена близост до и част от историята на Свети Архангел.

От НИМ припомнят, че местността Свети Архангел се е обитавала близо 6000 години - от късната каменно-медна епоха до 13 век. Материалите открити от екипа до този момент показват изключително висока материална култура на населението. Обектът е единственият в региона, който е бил обитаван непрекъснато в толкова дълъг период и проучването му ще даде изключително ценна информация за земите по средна Места. Едновременното изследване на селището и некропола му ще дадат и още по-голяма яснота за жителите, населявали котловината на Гоце Делчев.

Няколко пъти властите са били уведомявани за набезите както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но действия от тяхна страна до този момент няма предприети, допълват от НИМ.