Случаят с пожара в центъра "Иван Михайлов" в Битоля е разрешен, имаме задържано лице, което е направило самопризнания. Това съобщи в официалния си профил във Фейсбук министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. 

Около 5 часа сутринта на 4 юни в полицията в Битоля е подаден сигнал за горяща врата на българския културен център. На място са изпратени екипи на пожарната, които са погасили пламъците. Поради ранния час в сградата не е имало хора, огънят не е стигнал до вътрешността й. Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска, която в същия ден бе на посещение в Битоля, се срещна с началника на местната полиция и определи случилото се като "вандалски акт и неприятен инцидент". 

"Работеше се денонощно по издирването на извършителя и като се взеха предвид всички доказателства вчера съдът разреши претърсването на две места, използвани от задържания Л.А на 34 години. При извършените обиски бяха открити и иззети предмети, съотносими към делото. Мъжът остава в ареста", добави Спасовски. 

Според македонските медии зад инициалите на задържания подпалвач се крие 34-годишният певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се върнал със семейството си от САЩ. 

"За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да потиска престъпността. И в този сегмент няма "извинете", няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е съгрешил - трябва да носи отговорност!", заключи вътрешният министър на Северна Македония.

Приветствам разкриването на извършителя на палежа на културния център на македонските българи в Битоля. Това написа премиерът Кирил Петков на официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук.

"Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача. Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират отношенията със съседите ни", посочва българският министър-председател.