Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет ще поемат разходите по възстановяването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля след като вчера средището на българщината в западната ни съседка бе опожарено, съобщиха от фондацията.

За щастие няма пострадали след вандалския акт, но са нанесени материални щети по фасадата на културния център, който бе открит преди близо два месеца с тържествена церемония отново с финансовата помощ на д-р Врабевски.

Екипът на Фондация Българска Памет осъжда строго този акт на агресия и настоява за навременни действия на съответните институции за намирането на виновниците за вандализма.

Д-р Врабевски е основният спомоществувател на културен център "Иван Михайлов". Основателят на Фондация Българска Памет от дълги години подкрепя финансово дейността на центъра и до този момент е направил множество дарения към организацията, част от които са преотстъпване на лек автомобил за нуждите на екипа, покриване на месечните разходи на организацията и закупуване на голяма част от оборудването.

"Разочаровани сме от тази вандалска проява. След нея няма как да кажем, че в Република Северна Македония се спазват човешките права. Въпреки всичко, културният център няма да спре работа, дори напротив - продължаваме още по-усърдно да се борим за правата на българската общност в Македония. Искаме да благодарим на д-р Милен Врабевски, че подкрепя нашата дейност от толкова време и за пореден път изяви желание да ни помогне, поемайки разходите по материалните щети от палежа", сподели Георги Църномаров от Културен център "Иван Михайлов", Битоля.

Културният център "Иван Михайлов"

Снимка: Фондация Българска Памет