Видео от охранителните камери в района на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля показват момента, в който избухва пожарът. От кадрите се вижда как мъж с колело необезпокоявано се приближава до мястото, като носи туба със запалителна течност.

Извършителят се доближава до вратата на Центъра и започва внимателно да изсипва съдържанието на тубата под вратата, стремейки се течността да влезе и навътре в помещението. Праг от вътрешната страна обаче спира по-сериозно разпространение на огъня.

Пожарът избухва внезапно и мъжът рязко се отдръпва назад. Смята се, че може да е получил наранявания, предаде NOVA.

"Подозирам, че има обгаряния този човек, че ще потърси медицинска помощ. Извършителят е с маска, добре сложен мъж, спокоен", коментира министърът на външните работи Теодора Генчовска след като на място посети центъра. 

Хората от културния център са много притеснени. Председателят му Любчо Георгиевски сподели, че в последния месец е имало сериозни заплахи в интернет със закани за запалване на центъра.

"Лоша работа е това, което се случи. Днес запалиха центъра, утре може да ни запалят автомобилите. Имаме деца, не се чувстваме сигурни. След откриването на културния център в социалните мрежи има масова антибългарска истерия", обясни Георгиевски.

Вече втори ден около сградата на Културния център "Иван Михайлов" има представители на полицията. Подпалвачът все още се издирва.

Палеж на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля стана в събота, а България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски.

"Не бих искала да считам, че това е провокация на по-високо равнище, а по-скоро по-високите равнища би следвало да си свършат работата и да открият извършителя", коментира проф. Анна Кочева, филолог, член на националния кръг "за Македония", пред bTV.

"Това със сигурност е избран момент, в който тече посещението на външния ни министър Теодора Генчовска в Северна Македония. Тъй като месецът е много наситен със събития, които са свързани с изчистването на нашите взаимоотношения, с евентуалното вдигане на ветото за старта на преговори на РСМ или пък не, най-вероятно наистина нечия кръв е закипяла в Скопие", каза още проф. Кочева.

"Пожарът на българския културен център показва лицето на македонизма. Огромна част от българите не знаят какво представлява войнстващият македонизъм, а именно разбиване на паметници, горене на културни центрове. Това е нещото, което искаме да премахнем", коментира и проф. Николай Овчаров пред БНТ.

В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС.

"Истинските подпалвачи на клуба "Иван Михайлов" в Битоля са тези, които започнаха с езика на омразата срещу него, а това е политическият връх на Северна Македония в лицето на президента и министър-председателя. Те толерираха езика на омразата, също така в контролираните медии се изсипаха купища нападки срещу България и клуба", коментира и доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Според него реакцията на България е съвсем естествена, даже закъсняла.

"Битката, която водим, не е за Северна Македония, а за българската история. Защото ако "днес" отстъпим под някаква форма и приемем техните постулати за различни гледни точки към историческата проблематика, ще се наложи "утре" да обясняваме на децата ни защо Самуил може би е македонски цар", смята проф. Николай Овчаров.

Доц. Спас Ташев добави, че битката не е само за миналото, но и за настоящето, за тези граждани на Северна Македония, които са съхранили своето българско самосъзнание.

По повод влизането на Северна Македония в Европейския съюз проф. Николай Овчаров заяви: "Не сме против Република Северна Македония, за което едва ли не ни обвиняват. Искаме РСМ да влезе в Европейския съюз, но това да бъде на базата на изпълнените критерии, които са необходими".