В ранните сутрешни часове е изгорено съоръжението на Културен център "Иван Михайлов" - Битоля. Това съобщиха на страницата си от центъра. 

"Очакваме институциите възможно най-скоро да разследват цялостно случая и да изправят извършителите пред съда!", допълват от център "Иван Михайлов". 

Към Битоля пътуват българският министър на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов. Министърът е на посещение в Северна Македония днес и утре. 

Центърът беше официално открит преди два месеца на 16 април в присъствието на вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Кирил Петков.

Откриването му даде началото на поредна антибългарска кампания в югозападната ни съседка относно делото и личността на Иван Михайлов. В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на умишлен палеж, посочват от ведомството.

"Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще", се казва в позицията им.

Снимка: Културен център "Иван Михайлов"

Генчовска е на посещение по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония.