Полицията заведе преписка за престъпление по член 131, алинея 1, точка 12 от Наказателния кодекс срещу 15-годишното момиче, нанесла побой в центъра на Габрово над седмокласничка.

Инцидентът е станал на 10 март около 12.00 часа на улица "Опълченска", а сигналът е подаден вчера от педагогическия съветник на професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов". Материалите по преписката, която третира причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди, ще бъдат изпратени на Районната прокуратура, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Агресията между 15-годишното момиче, ученичка в гимназията по туризъм, и пострадалата малолетна, която учи в друго училище, е записана във видеоклип, направен от момче, което е било в непосредствена близост, и разпространен в социалните мрежи до деца от училището на 15-годишната нападателка, която е тренирала бокс. Свидетели на побоя са били и други деца, които не са спрели агресията.

Случаят предизвика възмущение и гневни коментари в общността, а от отдела за закрила на детето в Габрово се самосезираха. Проверява се и от детската педагогическа стая, разпитани са момчето, записало видеоматериала, както и други пасивни наблюдатели.

Това не е епизод, това са децата на обществото и то трябва да бъде съпричастно - каза за БТА директорът на РУО в Габрово Георги Маринов.

По думите му за насилието е важно да се говори в семейството, дори по-големи ученици могат да се превърнат в медиатори. Поведението на агресивното момиче ще бъде разгледано, ще има санкции, още вчера в училището са предприели действия, имало е разговори с децата, обясни Маринов.

Според него трябва да има санкции и механизми, такива прояви да се свеждат до минимум. С учениците по-често трябва да разговарят педагогически съветници и психолози, да има разговор и общуване, но непременно в тях да се включат и родителите.

Полина Помакова, педагогически съветник в училището на двете деца, каза, че досега не са имали сериозни проблеми с агресивното момиче. Имало е проблемно поведение но не се е стигало до крайности, уточни тя.

Класната на пребитото момиче - Боряна Стоянова, е разговаряла с майката на детето. Момичето няма сериозни наранявания, но има препоръка да остане известно време вкъщи. Учителката каза пред bTV, че двете момичета са били приятелки.

Предстои инцидентът да бъде обсъден на педагогически съвет, който ще реши как да се работи с агресивното момиче, каза Албена Лечева, зам.-директор на училището.