Украинка, издирвана от властите в Танзания чрез "Интерпол" за контрабанда на костенурки от защитен вид, е била арестувана в края на февруари в Малко Търново. По искане на Окръжната прокуратура в Бургас е взета мярка "временно задържане" за срок до 40 дни, съобщават от обвинението.

Спрямо украинската гражданка в Танзания се провежда наказателно преследване за незаконно притежание и контрабанда на 116 костенурки от защитен вид. Те са държавна собственост и са били изнесени през международно летище в Танзания.

За посоченото престъпно деяние наказателният закон в Танзания предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до 30 години.

Жената е установена от българските власти на 28.02.2023 г. на ГКПП - "Малко Търново". Престъпленията, за които тя е издирвана в Танзания, имат аналог и в българския наказателен кодекс, уточняват от Окръжната прокуратура в Бургас.

Постановената по отношение на украинката мярка "временно задържане" за срок до 40 дни е окончателна, тъй като тя е потвърдена от Апелативен съд - Бургас в съдебно заседание, проведено на 09.03.2023 г.

Предстои искането за екстрадиция на украинската гражданка да бъде разгледано по същество пред Окръжен съд - Бургас.