Турски шофьор на камион бе задържан на ГКПП "Лесово" с недекларирани над 3,6 кг златни слитъци и кюлчета, натъпкани в джобовете му, съобщиха от Агенция "Митници".

Камионът с турска регистрация пристигал на пункта в събота на изходящо трасе. Според представените документи той е превозвал авточасти от Италия за Турция през България. Водачът и вторият шофьор - и двамата турски граждани, са заявили в зоната за митнически контрол, че нямат друго за деклариране освен превозвания товар.

Служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" обаче селектират товарния автомобил за митническа проверка. В хода на контролните действия инспекторите забелязват подозрително поведение на втория водач на камиона с инициали B.O.

Извършен му е личен преглед, при който в двобове на панталона и на връхните му дрехи са установени 5 плика, увити с тъмно тиксо и съдържащи общо 59 броя слитъци (ленти) и кюлчета от жълт метал. Според извършената от вещо лице експертиза всички изделия с общо тегло 3684,11 грама са от 24-каратово злато (проба 999.9) и са на обща стойност 390 414 лева.

Снимка: Агенция "Митници"

Недекларираните златни изделия са иззети. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура в Ямбол.

Действията по разследването продължават.