"Имаме информация, без да е категорично писмено потвърдено, че преди няколко часа Васил Божков е бил задържан на територията на Обединените Арабски емирства (ОАЕ)", съобщи тази вечер пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че това е другата новина, за да е "толкова хубав денят" (първата е задържаната голяма пратка кокаин в София - б.р.).

По думите му задържането на собственика на "Нове Холдинг", който беше обявен за издирване заради хазартния му бизнес, е станало в резултат на добрата работа на българската прокуратура, МВР и "не на последно място на добрата работа на българските спецслужби".

"Ако се потвърди информацията в утрешния ден, а аз съм сигурен, че ще се потвърди, ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх, избягал от България, който мисля, че твърдеше, че е на Балканите. Е, нещо явно не е учил география или нещо се е объркал", заяви Гешев, който се закани той да бъде изправен пред българския съд.

По-рано днес се появи неофициална информация, че Божков е в Дубай, където стигнал с частния си самолет. Самата машина обаче е засечена да се връща в Европа и да каца в Атина. Засега не е ясно дали той е арестуван точно в Дубай или в друга държава от ОАЕ.

На въпрос след колко време може да бъде върнат Божков в България, главният прокурор отговори:

"Този въпрос го задаваха много журналисти и след задържането на Цветан Василев. Не съм запознат с правото на ОАЕ, това, което знам е, че това зависи от съответната държава, където е задържано лицето, и в съответствие с международното право. Виждате, че сръбската държава (бившият собственик на КТБ е в Белград - б.р.) не изпълнява своите международните задължения вече 5-6 години, това е прецедент, който не съществува в Европа в последните 100 години, няма такава екстрадиция, която да продължава толкова време. Това означава, че някой... не означава - да кажем индиция, да го кажем културно, за да не засегнем междудържавните отношения - че тази държава не си изпълнява международните задължения".

Той благодари на службите на ОАЕ, които в последните дни работили много активно и въпреки че днес там е почивен ден.

Гешев съобщи, че заедно с Божков е задържан още един мъж с него, но още не е потвърдена самоличността му. Арестуван е и още един, за когото главният прокурор каза, че предполага кой е - един от другите обвиняеми, издирвани с европейска заповед за арест и от Интерпол заедно със собственика на "Нове Холдинг".