Взривовете в оръжейния склад в Карнобат са станали малко след като е прекъснал токът. Това обясни в ефира на Нова телевизия собственикът Емилиян Гебрев. Дали и на други места в района е имало прекъсване на тока, той не знае.

Смята обаче, че инцидентът не може да е станал от небрежност като запалена цигара. Гебрев заяви, че как са станали взривовете - по този въпрос могат да се изкажат само разследващите.

"Когато са взети всички мерки, няма как такова нещо да се случи. От миналата година до сега нямаме каквато и да е информация за взрива тогава, за да се вземат изводи", коментира Гебрев.

"Теоретически и практически е невъзможно някой да е запалил цигара в склада, който горя", смята той.

И припомни, че взривовете и пожарът са били през нощта.

"По това време има само охрана. По принцип в този обект няма хора, освен когато има почистване или ремонтно-възстановителни дейности. Няма как да са цигари. Самият боеприпас не се запалва просто така. Трябва да се инициира нещо, което да го задейства и той да тръгне да се взривява", обясни Гебрев.

"Охраната казаха, че системата се е нарушила, прекъснало е електричеството и след известно време са се включили взривовете", обясни още Гебрев. Той не знае дали е имало прекъсване на тока и на други места в Карнобат.

Гебрев обясни, че тече 24-часовото време, след което ще може да се влезе в района.

Той не смята, че има връзка между взривовете и заявеното намерение от МО за още помощ за Украйна.

"От 2009-2010 година започнаха всички тези неща", коментира Гебрев.

В този склад не е имало нищо, което да заминава за Украйна. Става въпрос за продукция за Африка.

По думите му не е малък мащабът на опожарената продукция от боеприпаси.

Охраната на подобни складове се осъществява от съответното предприятие от оградата на вътре, от оградата навън - това е задължение и ангажимент на държавата, обясни Гебрев.