Картина на световноизвестния американски художник Джаксън Полък, водеща фигура на абстрактния експресионизъм, е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на "Европол", съобщи БНР, позовавайки се на свои източници.

По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до 50 милиона евро. 

Операцията, в която участва и ГДБОП, била проведена на територията на София, Атина и на остров Крит, твърдят близките до разследването източници на общественото радио. Тя била насочена срещу трафика на културни ценности и имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група. 

В хода ѝ е намерена картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. Тя е предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на Джаксън Полък от 1949 г.

При паралелни действия, извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина, са иззети общо пет други картини на известни автори. До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.