При две спецоперации на Европол бе разбита престъпна мрежа, която е променяла етикетите на милиони хранителни продукти с изтекъл срок на годност и след това ги е разпространявала през търговските вериги.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Операцията по разкриване на престъпната схема е проведена на два етапа в няколко страни от ЕС и е довела до ареста на 27 души. Първата акция е проведена на 23 май в Естония, Франция, Германия, Литва, Румъния, а втората - на 11 юли във Франция, Германия, Италия, Испания, съобщават от Европол. Извършени са  70 претърсвания и проверки на складове, наред с други места.

Снимка: Скрийншот от Европол

Европол предупреждава, че това, в което са заподозрени членовете на тази група - смяна на датите на продукти с изтекъл срок на годност и връщането им за разпространение и продажба - е сравнително нова престъпна практика. Но е изключително опасно, защото потенциално застрашава здравето на голям брой хора.

Снимка: Скрийншот от Европол

Престъпната група е измислила престъпната схема, след като е разбрала, че пандемията от COVID-19 е направила веригите за доставки уязвими поради трудности при транспортирането и разпространението на храни и напитки. Те разбрали, че се трупат храни и напитки, които не могат да се продадат заради COVID-19.

Първо започнали да заличават химически сроковете на някои артикули, след което написали нови. По-късно, както се подозира, те са фалшифицирали декларациите и са сложили изцяло нови, защото са искали да създадат впечатление, че това е безопасна и прясна храна.

Снимка: Скрийншот от Европол

Смята се, че престъпниците, които също са разследвани за мащабни измами с ДДС, са спечелили най-малко 1 милион евро от измамата си с етикетите на храните.

Разследването не е установило участие на производители на храни. Междинните доставчици или други субекти, работещи в унищожаването на храни, се били използвани като помощници в тази конкретна престъпна дейност.

Снимка: Скрийншот от Европол

Европол предупреждава, че подобни храни и напитки могат не само да имат неприятен вкус и мирис, но и да бъдат изключително опасни за човешка консумация и в същото време да представляват сериозен риск за общественото здраве.