На специална пресконференция днес зам.-главният прокурор Иван Гешев, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и прокурорът от Спецпрокуратурата Евгения Станкова разкриха подробности за оръжейния арсенал, който е иззет при спецкация.

Всички снимки можете да видите тук>>>

Както вече съобщихме, открити са 65 автомата "Калашников", над 50 000 патрона, 37 автомата "Скорпион", 2 пушки помпи, 14 спусъка за РПГ, пистолети и т.н. Това разкри шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"Толкова много оръжие хванахме, колкото специалните бригади нямат", коментира и премиерът Борисов при откриването на днешното заседание на Министерски съвет.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев поясни, че ударът сега е свързан с история от 2016-а, когато бяха засечени и иззети 50 автомата "Узи".

"Има присъди по това дело. Само един човек не бе осъден тогава, но и срещу него има дело. Тогава ГДБОП имаха информация, че този човек има склад. Не бе намерено оръжие, когато бе претърсен. Но се смяташе, че там е имало такова. Сега, в събота, лицето бе задържано, когато влиза в склад в подземен гараж. Там са намерени над 80 автомата "Калашников", 8 килограма черен барут, десетки спусъци за РПГ, което е основната част от оръжието", допълни Гешев.

Той обясни още, че каналът за оръжие си е партнирал с канал за фалшифициране на документи, като между тях е имало точно определено лице за свръзка.

"В канала за фалшифициране на документи са задържани трима чужди граждани и двама българи. Чуждите граждани да иранци. Това, само по себе си, е ясно, че става въпрос за международна дейност. Има още много неща, които ще се изясняват", добави Иван Гешев.

Припомняме, че по случая от 2016-а година обвинения бяха повдигнати на Христо Митев, ръководител на групата, В. Витанов, Ф. Василев, М. Мехмед, В. Данаилов, Л. Маников, М. Цветков и на турския гражданин Ергин Балтаджъ. Според събраните тогава доказателства групата е действала от май 2015 г. на територията на Хасковска, Пловдивска и Софийска област.