ГДБОП са иззели огромно количество оръжие при специализирана акция. Седем души са задържани. Повече подробности по темата дадоха зам.-главният прокурор Иван Гешев, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и прокурорът от Спецпрокуратурата Евгения Станкова.

"Искам да се върна няколко години назад, когато бяха засечени и иззети 50 автомата "Узи". Има присъди по това дело. Само един човек не бе осъден тогава, но и срещу него има дело. Тогава ГДБОП имаха информация, че този човек има склад. Не бе намерено оръжие, когато бе претърсен. Но се смяташе, че там е имало такова", обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

"Около 3 години минаха. Колегите са продължили да работят с този човек. Сега, в събота, лицето бе задържано, когато влиза в склад в подземен гараж. Там са намерени над 80 автомата "Калашников", 8 килограма черен барут, десетки спусъци за РПГ, което е основната част. Десетки хиляди патрони, които се броят. Оръжието е изнасяно от завода в Казанлък. Тази група, която сега е разбита, е свързана с друга група, която се е занимавала с фалшифициране на документи", допълни Гешев.

"Ако трябва да говорим с цифри за разработката, става въпрос за следното. Открити са 65 автомата "Калашников", над 50 000 патрона, 37 автомата "Скорпион", 2 пушки помпи, 14 спусъка за РПГ, пистолети и т.н.", добави шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той добави, че оръжието излиза от завод "Арсенал" в Казанлък.

"Управителите на фирмата трябва да вземат мерки, защото явно това е канал, който работи", обясни още Спиридонов.

"В канала за фалшифициране на документи са задържани трима чужди граждани и двама българи. Чуждите граждани да иранци. Това, само по себе си, е ясно, че става въпрос за международна дейност. Има още много неща, които ще се изясняват", добави Иван Гешев. 

Припомняме, че по случая от 2016-а година обвинения бяха повдигнати на Христо Митев, ръководител на групата, В. Витанов, Ф. Василев, М. Мехмед, В. Данаилов, Л. Маников, М. Цветков и на турския гражданин Ергин Балтаджъ. Според събраните тогава доказателства групата е действала от май 2015 г. на територията на Хасковска, Пловдивска и Софийска област.

При акцията тогава от гараж в столичен квартал, пригоден в работилница за изработване на детайли за различен вид огнестрелни оръжия, бяха открити 4 пистолета различна марка, един от които преработен, а друг - на части, револвер, четири пушки, 7 пълнителя за пистолет, заготовка за заглушител, 4 кутии с различен по вид боеприпаси - 16 патрона за автомат "Калашников" и 9 18-милимитрови патрона. Иззети са още 2 кутии с барут, огнеупорен шнур, запалка за граната, 4 капсул детонатора, 11 цеви, 3 пълнителя за автоматично оръжие тип "Узи".