Шестте камиона със 137 тона отпадъци, задържани снощи на ГКПП "Капитан Андреево", са опит да се тества системата дали ще мине боклукът на родна територия, заяви в сутрешния блок на БНТ екоминистърът Емил Димитров.

Задържаните камиони на влизане са били без документи.

"Това е една добра операция, която е съвместно проведена от Гранична полиция, Агенция "Митници" и МОСВ.Благодарение на това, че митничарите и граничарите са преминали курс, а и са обучени по отношение на отпадъците, веднага са се усетили, че става въпрос за нарушение", каза министърът

Съответно са сравнени данните от масивите, които има в Агенция "Митници" и в Гранична полиция, както и тези, които има в нашите регистри. Изпратен е екип на място, който да извърши проверка, за да види и установи какво точно се превозва", посочи министър Димитров, като уточни, че в петък е подписал заповедта за инструкциите между Агенция "Митници" и МОСВ:

"Дни след това, както виждате, се оказа, че системата работи и показва своите резултати. Благодарности за Агенция "Митници" и Гранична полиция, че веднага са разпознали и успяхме да предотвратим влизането в България на тези шест камиона - с товари, които са предназначени за България и с документи, които не отговарят на тези, които са по международните изисквания".

Снощи бяха задържани шест камиона с пластмасови отпадъци на влизане в България на граничен пункт "Капитан Андреево". Те са спрени от митничари, тъй като не са имали необходимите придружаващи документи, въпреки че пластмасовите отпадъци са били обявени в декларацията. Камионите са с турска регистрация, а получателят е българска фирма. Тировете са превозвали 137 тона отпадъци от пластмаса и метал - "представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал".

Министърът обяви, че отпадъците са били предназначени за родна фирма, но отказа да назове името й. Димитров заподозря, че сега ще започне ваденето на фалшиви фактури, които ще бъдат писани някъде.

"Предполагам, че шофьорите не са знаели какво правят и прекарват, както и това, че това всъщност е престъпление", допълни екоминистърът.

В момента тече проверка колко пъти камионите са преминавали, в каква посока, а и с какъв товар.

"До вчера нямаше такива данни, които да ни притесняват в тази посока, но днес наново ще започнат проверки за доста по-дълъг период назад", допълни Емил Димитров.

По думите му предстои да стане ясно какви ще бъдат санкциите и обезпечителните действия от страна на прокуратурата към фирмата получател на отпадъците.

Емил Димитров обяви още, че вчера министерството му е закрило една от площадките в Лом, която е за съхранение и преработка на отпадъци, защото се оказало, че там не е имало никакви машини и съоръжения.

Той припомни за започналата проверка на фирмите, занимаващи се с преработката на отпадъци, които у нас са около 5000.

Според него не може натрупани проблеми с десетилетия да бъдат решени отведнъж, а и не пожела да е в ролата на екологична бухалка.

"Няколко са фирмите, които са получили разрешение за третиране на опасни отпадъци. Във всичките сме изпратили проверка. Някои от тях предстои да представят документи. Навсякъде ще минем", зарече се той.

Днес се очаква правителството да одобри създаването на нова дирекция в Министерството на околната среда и водите - "Национален координационен център" . Новата структура се създава по предложение на екоминисъра, като в момента центърът действа, но само като спомагателен орган. Целта е да събира, анализира и наблюдава задълбочено информация, която е необходима, за да се опазва околната среда от замърсителите и факторите, които я унищожават. Това ще дава възможности да превантивни действия по екологични проблеми и взимане на аргументирани решения.