Приключена е процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата свързани със сградите на граничния пункт, които са предмет на заповедта на областния управител за изземване. Това съобщи пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който посети граничния пункт "Капитан Андреево". В момента областният управител упражнява правомощията си. 

Демерджиев подчерта, че съпротива от гледна точка на физически действия към момента няма. "Убедих се, че моите служители са реализирали правомощията си. Държавата установи контрол върху тези помещения, днес е отнет достъпът на служители. Лаборатория ще бъде изградена и в "Лесово", а на "Капитан Андреево" ще бъде усилен капацитетът на лабораторията.

"Трябва да осигурим надежден фитосанитарен контрол и бързо да бъдат обработвани товарите. Всички проби ги взима държавата. Изгражда се трета лаборатория, за да не ходят пробите в София", уточни министърът.

Относно другия проблем по границите ни - трафика на мигранти, вицепремиерът по обществен ред и сигурност каза: "Всеки проникнал в България мигрант, всеки каналджия ще бъде преследван, залавян и изправен пред правосъдието. Очакваме ефективни резултатни действия от страна на другите правоохранителни органи. Всички, които извършват някакъв род престъпна дейност, се пренасочиха и към трафика на хора - наказанията са много ниски, приходите са изключително високи, всеки криминален контингент се насочи натам като паралелна дейност". 

Снимка: БТА

Европейската комисия ще помогне на България с пари за техническо оборудване за охрана на границата с Турция и за обезпечаване на заплатите на над 1200 гранични полицаи, каза още ресорният министър.

"България ще бъде една от държавите, която първа и най-много ще бъде подпомогната за справяне с мигрантския натиск, съобщи още Демерджиев. Имаме одобрени 141 милиона евро, които в момента се влагат. Следващите месеци трябва това нещо да се материализира на терен. Обследвана е границата, имаме технически предложения, "Гранична полиция" е избрала най-добрите решения. Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства. Ако Комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури - говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб", каза още вътрешният министър. 

Демерджиев определи като спекулации информацията за закриване на полицейския участък в Лесово. "Няма да се закриват структури на МВР, напротив. Имаме свободен щат в рамките на министерството, който ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи. Няма да намалява броят на служителите. 700-800 са в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции, за да подобрят ситуацията", категоричен беше вътрешният министър.