МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисван обектът, занимаващ се с дезинфекцията на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи от Капитан Андреево" министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Разследването ще включва и информацията, установена от НАП, че редица касови апарати в обекта не бяха свързани със системата на НАП.

"Държавата ще поеме контрола върху "Златния гьол" и милионите, които се изливат от този гьол в джобовете на хората с прякори, няма да се изливат повече, ще останат в българската държави и при българските граждани", заяви вътрешният министър.

Той не спести критики към наследеното от предшественика му в МВР Бойко Рашкови определи като странни действията на НАП, която направи се ангажира с проверка по време на управлението на Румен Спецов.

Според Демерджиев е "странно защо не успяха да се справят в предходния кабинет с тази задача при положение, че основите бяха поставени при първите две служебни правителства".

Вътрешният министър посочи, че не е заварил в МВР нито една преписка, нито едно досъдебно производство, което да се води, след като НАП е констатирал редица нарушения на ГКПП "Капитан Андреево". Той определи като странни и действията на НАП, които, според него, са били частични. 

"Това ще се промени. Всички тези обстоятелства ще бъдат разследвани, а виновните ще бъдат установени и наказани", каза вътрешният министър.

По думите му, до този момент няма орган в държавата, който да е събрал тази информация и да я е внесъл в прокуратурата.

Министърът коментира проблема с оградата и мигранския натиск. Той отчете, че последните два дни мигрантският натиск е сведен до 120-130 опита да се премине границата на държавата спрямо пика от 1600 опита на ден.

"Оградата се преодолява точно за минута. Помага ни техниката, която стои зад съоръжението. Благодарение на доброто взаимодействие с турската страна опитите към момента за проникване са сведени до под 200 на дневна база, което е изключително ниско ниво. Започваме да монтираме на 110 километра технически съоръжения, не сме изтегляли хора", отбеляза Иван Демерджиев.

По думите му втората задача е да се развие пунктът, за да може да поеме огромния обем трафик, който се увеличава всяка година.

"Трябва да се пусне трета лаборатория, която са обработва товарите, идващи от Турция. Тя ще се управлява от държавата", добави вътрешният министър.

Иван Демерджиев поясни, че ще се пусне жп линия по отсечката Одрин-Ямбол, както и по отсечката от магистрала "Марица" до Лесово.