Икономически интереси за 83 млн. лева стоят зад заплахите, които е получавал Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж, от Ангел Ангелов. Това стана ясно от думите на самия Гератлиев пред bTV.

Единият проект е бил за 70 млн. лв., а другия за 13.3 млн. лв. Проектите не са били към частни фирми, а към държавни бенефициенти, обясни чиновникът от МОН.

Ангелов беше посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, а вчера заместник-министърът на образованието Деница Сачева каза, че има сигнали, че Ангелов е заплашвал и шефа си в агенцията, която отговаря за европроекти в образованието. Случаят бе изнесен от депутата от БСП Елена Йончева, която пряко обвини министър Боил Банов в корупция.

Информаторът на Йончева - Ангел Ангелов, работи в дирекция към агенцията. В началото на декември миналата година.

"На 4 декември нахлу в кабинета ми, притеснен от това, че има изнесена информация, а течът води към него", каза Гератлиев. И допълни, че незабавно е ограничил достъпа на Ангелов до важни данни. Подозира, че именно заради това дни по-късно са били спукани и четирите гуми на автомобила му.

"На нашия комитет за наблюдение в края на ноември 2018 г. беше използвана непублична информация, която очевидно беше изтекла от управляващия орган", посочи той. По думите му става дума за информация, която касае проекти, които следва да бъдат подадени в управляващия орган, да бъдат прецизирани и прегледани.

"Критиките към мен от г-н Ангелов са за договори, които не са спечелили. Очевидно има нарушени икономически интереси. Очевидно зад тези проекти, които не са се случили, са стояли някакви интереси - дали на него, дали на някой друг извън управляващия орган, аз няма как да знам", допълни той. 

След случилото се той е изолирал Ангелов от управлението на проекти в програмата и го е ограничил откъм информация. "Навярно има и потенциален конфликт на интереси", допусна Гератлиев. "Конфликтът на интереси касае член на комитета, който присъства на последното заседание на комитета за наблюдение като представител на Съюза за стопанска инициатива - г-н Иво Костов. Костов използва информация, която беше вътрешна и поверителна. Той представи пред всички членове на комитета информация, която беше известна само на една дирекция в управляващия орган", обясни той.

Гератлиев отбеляза, че в момента се извършва детайлна проверка на всичко, което е правил Ангелов от септември 2016 г. до настоящия момент.

Той допълни, че няма как да знае дали Ангелов е притискал хора и в Министерството на културата.

"Очевидно се държи да бъда сплашен", каза Гератлиев, като допълни, че свързва тези случаи с Ангел Ангелов. "Логически във времето всяко от събитията, всяко едно от корективните действия, които аз предприемам, води до допълнителна ескалация вътре при нас", отбеляза Гератлиев.

Той допълни, че в момента Ангелов е в болничен и очаква той да се появи на работа, за да поговорят. Гератлиев добави, че не може да разкрие публично каква е заплатата на Ангелов, но каза, че е над средната за страната.

Отбеляза също, че не се страхува от това, че може да бил записван. "Работя много прозрачно. Дори и да съм записван, биха излезли нещата, които казах и до момента", категоричен беше той.