Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности.

"Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато", заяви прокурор Иван Гешев. По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични.

Снимка: БТА

"От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка", добави той.

От думите на прокурор Гешев стана ясно, че задържаните правили опити да изнесат златото в Турция. В схемата е замесен и служител на ДАНС.

Сийка Милева, която е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че групата е създадена с користна цел. Тя каза, че са обвинени четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата. Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите - за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности.

"В края на юли получихме оперативна информация. За кратко време - за тези няколко месеца, колегите от сектор "Културно-исторически ценности" успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. За да се стигне до такъв момент, е необходима доста сериозна оперативна работа. Тази линия е строго специфична -трябва да познаваме много добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава сделка, при която бяха задържани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинения. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е "издигнал" в йерархията на престъпния бизнес", обясни директорът на ГДБОП  гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви, че при оперативна дейност на агенцията е станало ясно, че техен служител участва в такива дейности и това е докладвано на ГДБОП. "Работим няколко месеца. Мисля, че много добра работа е свършена", обясни Ненков.

Припомняме, че вчера преди началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов съобщи, че служител на ДАНС е арестуван във връзка с опит иманяри да изнесат златно съкровище от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е уникално и разпореди то да бъде показано днес.

Снимка: БТА

По време на пресконференцията тежко въоръжени антимафиоти от ГДБОП пазеха културните ценности, задържани от групата. Изложени бяха, античен златен венец, който тежи 400 грама, както и две гривни по 250 грама, торква, пръстени и огърлие.

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

Иманярите искали да продадат златния венец за 2 млн. евро. Гешев предположи, че археологическата стойност на съкровището е доста по-висока. Иманярите били заловени в Свиленград. "Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Предполага се, че сделката за златния венец е била с чужденци. Тъй като и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им, обясни Гешев.

Трима от обвинените са осъждани.

Снимка: БТА

Снимка: БТА