Евелин Банев-Брендо е поискал от съда да излежи присъдите си в наш затвор, а не в румънски или италиански. В молбата си той е приложил и копия от присъдите в другите две държави.

Софийският градски съд обаче остави без разглеждане молбата му за изискване, признаване и приемане за изпълнение в Република България на наказания, лишаване от свобода, наложени му с присъди, постановени в Република Румъния и Република Италия.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните.

На 10 септември стана ясно, че обявеният за международно издирване от три години Евелин Банев-Брендо е бил задържан в Украйна. Украинските власти съобщиха, че се е укривал в къща до Киев с чужди документи.

Според украинската полиция Брендо е пребивавал в къща под наем, където е открита нарколаборатория. Арестът вероятно е станал на 6 септември, а кадрите бяха разпространени от полицията ден по-късно. Той ще остане 20 дни в арест в Украйна, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас.

Украинските спецчасти са арестували Брендо на паркинг край столицата. При операцията полицията е открила наркооранжерия в наетата къща. При претърсването са конфискувани хрacти oт кoнoп, oбoрудвaнe, 39 пaкeтa cъc "cтoкa", както и фaлшиви дoкумeнти.

Брендо беше осъден на 6 г. затвор у нас за разпространение на наркотици и пране на пари, но присъдите му в Италия и Румъния са много по-тежки - съответно 20 г. затвор за наркотрафик на Ботуша и 10,5 г. при северната ни съседка. 

Според съдия Величка Маринкова искането на Евелин Банев би било допустимо, само ако той се намира в държава от Европейския съюз.

"Едва след физическото установяване на лицето на територията на която и да е било държава членка би могло да се разгледа по същество направеното от него искане", мотивира се тя, цитирана от БНР.