Бившият шеф на ЦСБОП (старо име на ГДБОП - б.р.) Тихомир Стойчев коментира, че няма достатъчно данни за това дали синът на бизнесмена Миню Стайков - Стайко Стайков, е бил отвлечен. Според някогашния антимафиот службите за сигурност у нас продължават да се използват като бухалки.

"На Интерпол се дават лица за издирване, когато са изчерпани възможностите на националното издирване", каза Стойчев пред bTV, след като вчера издирваният от Интерпол Стайков-младши изненадващо се оказа приет в "Пирогов" с наранявания от побой. Той твърди, че е бил похитен и бит, но до момента разследващите нямат потвърждение на тази версия.

"Всеки иска да се защити в подобна ситуация. Държавата не за първи път се е вторачила в тези хора. Лошото е, че властите и службите бяха използвани и продължават да се ползват като бухалки, виждате, че дори в районни управления, само че в бухалката понякога приватизира в единия край, вместо да отива към държавата. Разработките от 2008 г. бяха, за да наведат част от фирмите да си плащат на партиите на властта и това продължава през целия преход и досега", каза още той.

"Предполагам, че Стайко Стайков е влизал и излизал многократно от България. Напълно възможно е да е пострадал. Не знам дали е отвлечен, но може да е бил пребит. На тези, които не правят това, което властта иска от тях, им се случват неприятни неща. Всичко това отново прилича на опит за преразпределяне на собственост и на натиск върху богатите хора", коментира и бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов.

"Многократно сме били свидетели на хора, които са издирвани и си живеят спокойно. На затворници, които са на плажа", допълни той и даде пример с Митьо Очите и дори с Маргините, които навремето виждал край морето, докато ги търсели.

Радулов изрази съмнения за контрола, който се оказва на КПП-тата, защото многократно хора, за които се е твърдяло, че са в Гърция, изведнъж се оказват у нас. По думите му дупките в системата са големи.

"Нещо трябва да се направи, за да се спре корупцията и да се промени този модел на политика и управление. Дали ще се намерят ресурси в държавата, или ще продължим да си отглеждаме статуквото такова, каквото е? Тоест да продължаваме да наблюдаваме и да коментираме подобни случаи. По-скоро съм песимист и ще стане последното", добави Тихомир Стойчев.