Бившият полицай Иван Дачев, който е син на дългогодишния кмет на община "Марица" Запрян Дачев, е арестуван за жесток побой, който нанесъл на 95-годишната си баба. Възрастната жена е настанена в болница, в кома и с опасност за живота, а за случая съобщиха от прокуратурата на брифинг в Пловдив.

Заместник-районният прокурор Атанас Илиев уточни, че пенсионерката е пребивана два пъти, като след втория побой внукът й си легнал да спи. Това е един от четирите драстични случая на домашно насилие, случили се само в последните няколко денонощия в Пловдив, допълниха от държавното обвинение.

През последните месеци Иван Дачев е живеел с 95-годишната си баба в едно жилище, като постоянно тормозел и биел болната и трудноподвижна жена. Кметският син системно злоупотребявал с алкохол, като преди два дни, на 13-ти декември вечерта, отново в пияно състояние вдигнал скандал на баба си, като ритал и удрял по главата и тялото, след което си легнал.

На 14 декември той отново я пребил жестоко, този път почти до смърт. На следващата сутрин жената, която се грижи за възрастната жена, я намира в безпомощно състояние, с разхвърляни окървавени дрехи край нея. Тогава се обажда на тел. 112. Когато лекарите идват, нейният внук казва, че няма нужда да се взима в болница, защото тя искала да си умре вкъщи.

Работното обвинение срещу Иван Дачев е за нанасяне на тежка телесна повреда. В хода на разследването се събират още доказателства за превалифициране на обвинението в "домашно насилие срещу беззащитно лице", уточни прокурор Илиев.

Иван Дачев бе служител на Трето РПУ в Пловдив, но бе уволнен от полицията преди повече от десет години след разследване, разкрило множество злоупотреби и нередности, съобщи Радио Пловдив. Преди време срещу него е образувано и досъдебно производство за дребно хулиганство, заради разпра с шофьор и неосигурено му предимство на пътя. Тогава също е бил във видимо неадекватно състояние, държал се нагло и отказал на катаджиите да бъде тестван за алкохол и наркотици. За това е бил отведен в ареста на районното, в което някога работил.

Преди две години кметският син пък бе редовен участник в протестите в Пловдив. Тогава той се представяше за репресиран.

"Всеки отговаря за действията си. Цял живот съм работил за благото на хората в общината и за авторитета си", коментира огорчен пред "24 часа" Запрян Дачев. Той допълни, че пребитата жена е негова тъща -  баба на сина му по майчина линия.

Заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев разказа подробности и за втори драстичен случай на домашно насилие. При него бизнесмен е пребил с ракета за тенис съпругата си заради патологична ревност.

Мъжът бил инсталирал подслушвателни устройства в мобилните телефони и такива за следене на местоположението - на жената и на децата си. Те многократно са били заключвани в дома им без тяхното съгласие. Имало е много пъти скандали и побои.

Вчера около 23 часа бизнесменът се прибира и заварва жена си да говори по телефон, който той не е виждал и който няма поставено устройство за подслушване. Тогава взима една тенис ракета и започва да я бие. Жената е с множество хематоми, скъсан далак, фрактури на две ребра спукано тъпанче. 

След побоя жената успява да избяга, а нейни приятелки я откарват до болницата. Там лекар я разпознава, защото се оказва, че през 2018 година тя е била при него - пак с травми, като тогава завила, че е паднала по стълбите. Децата не са станали свидетели на вчерашния побой, уточни прокурор Илиев.

По думите му прокуратурата в Пловдив обявява безкомпромисни и категорични действия в борбата с битовата престъпност и домашното насилие. Обвинителите изразяват дълбоко притеснение от зачестилите случаи на битова престъпност, както и от тежестта на извършените престъпления, за четири от които информираха днес. 

"Всички такива случаи се стараем да обработваме приоритетно и максимално бързо. Днес, до края на деня предстои повдигане на обвинения и задържане за 72 часа на трима от извършителите, а утре ще се внесат в съда искания на налагане мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях", посочи прокурор Илиев.

"Ще настояваме за втвърдяване на наказателната политика за такива случаи извършени в условията на домашно насилие. Ще разчитаме на тясното взаимодействие и с други институции - полиция, местни власти, неправителствени организации", добави зам.- районният прокурор.