Софийският градски съд пусна от ареста задържания в Перник Васил Михайлов, съобщава БТА. Михайлов ще бъде под домашен арест, реши окончателно съдът.

Той е обвиняем за две деяния - нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди и закана за убийство. Името му нашумя след нанесен побой на бивш футболист от "Миньор Перник" и заради това, че е син на прокурор от града. Перничани се оплакаха от 18-годишния младеж, а видеа от неговите деяния заляха социалните мрежи. 

С решението си СГС отмени определението на Софийския районен съд, с което на Васил Михайлов е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", предава БНТ.

Съдът прие, че има обосновано предположение, че Михайлов е извършил трите престъпления, за които е обвинен, тъй като до момента показанията на пострадалите не са опровергани. Въпреки че законовият срок за задържане не е надвишен, неговата продължителност е снижила опасността от извършване на престъпление, смятат магистратите. Съдът отбеляза и факта, че обвиняемият е неосъждан. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

На 9 април 2022 г. около 04:00 часа в близост до детска площадка в Перник Васил Михайлов е нанесъл множество удари с юмруци и ритници в областта на главата на друг гражданин и го порязал с нож в областта на лявото око, вследствие на което му причинил средна телесна повреда. Деянието е извършено по хулигански подбуди без личен мотив.

След това обвиняемият се заканил с убийство на жена, като размахвал нож пред лицето ѝ. Това заканване възбудило основателен страх за осъществяването му у жената.

За последния случай от 11 юни е получено съобщение от столично лечебно заведение за приетия при тях 61-годишен бивш футболист от "Миньор Перник", който е приет с двустранно счупена челюст. Служителите на реда са констатирали, че нападението е станало около 14:00 ч. същия ден пред заведение в центъра на областния град, а на жертвата са нанесени удари в областта на лицето. Като съпричастен е установен 18-годишният младеж. Той е задържан на 12 юни, като по медицински причини е освободен.

Няколко дни след като Васил Михайлов беше вкаран в ареста, баща му - заместник окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов, поиска да го освободят от прокурорския пост и да да бъде понижен до редови прокурор в града.

18-годишният младеж отрича обвиненията. Той е категоричен, че се защитавал или бил провокиран.