Съдът в Солун осъди на 8 години "лишаване от свобода" 47-годишна българка, заловена при получаване на пари от измама на възрастна жена в града.

По време на следствието е доказано, че българката е изнудила 8 гърци да платят за лъжливи операции на техни близки, които тя убедила, че са пострадали при катастрофа. Установени са и два опита за измама, чиито жертви обаче са поискали незабавно съдействие от полицията.

Общата стойност на измамите се оценява на 280 хиляди евро.

По време на делото подсъдимата българка заяви, че парите е предавала на организаторите на престъпната група в България. Адвокатите на защитата се опитаха да убедят магистратите, че подсъдимата не е знаела за измамите и е смятала, че гърците връщат парични дългове.

Съдът напълно отхвърли това твърдение и издаде осемгодишна присъда за измама и участие в престъпна група.

Това е втората присъда срещу българска гражданка, подсъдима за телефонни измами в Солун, през последната година. През януари 2023 г. магистратите в гръцкия град осъдиха на 12 години затвор друга българка. 

Тя извършвала дейност като "касиер" на престъпната група и събирала парите от измамените хора. За целта са използвани мобилни телефони с румънска регистрация.

Разследването доказало 17 измами в Солун, а общата отнета сума надхвърля 300 хил. евро.