Няколко души са задържани при мащабна контратерористични операция на ДАНС и ГДБОП в Бургас. Информацията бе потвърдена от главния прокурор Иван Гешев.

Пред журналисти той заяви: "Става въпрос за тероризъм. Това е чувствителна тема, колегите ще преценят дали ще уведомят медиите за конкретния случай".

Очаква се утре от Специализираната прокуратура, под чието наблюдение се реализира акцията, да дадат подробности.

По неофициална информация обаче задържаните в Бургас са българин от сирийски произход, както и 15 негови сподвижници. Арестите са извършени по подозрения, че те са участвали в подготвянето на терористичен акт, но не е ясно дали на територията на България или в чужбина.

Според непотвърдена информация на БНТ задържаният българин от сирийски произход е симпатизирал на "Ислямска държава" и е участвал във военни действия в Сирия. Неговата майка е българка, а баща му - сирийски терорист от ИДИЛ. Наскоро синът му му гостувал, а след това се прибрал в родния си град Бургас, откъдето пък е майка му.

Става въпрос за 20-годишния Мохамед А., който е тренирал борба и е завършил е спортното училище в морския град, съобщава местният сайт "Флагман".

Младежът заминал при баща си в Сирия веднага след абитуриентския си бал. В момента Мохамед е разпитван от антитерористи в сградата на Областната дирекция на МВР, където пристигна и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Очаква се младежът да бъде привлечен за обвиняем. Извикан му е служебен защитник - адвокат Веселина Василева, която е пред сградата.

Според родното разузнаване, Мохамед бил вербуван да извърши атентат в България. След като се е прибрал, е следен и записван. Днес са задържани хората, с които е контактувал най-често - приятелите му от клуба по борба.