Граждани се събраха на мирна демонстрация в центъра на София, за да изразят подкрепата си за Украйна един месец след началото на военни конфликт там, започнал на 24 февруари. Те носеха украински знамена и плакати с надписи "Не на войната".

Вижте снимки

Хората изпълниха площад "Независимост" в столицата, отправяйки призив за прекратяване на военните действия. Демонстрацията, в която се включиха и депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната", бе под надслов "Заедно за Украйна" и бе организирана изцяло в социалната мрежа Фейсбук.

На един от плакатите, носен от демонстрантите, имаше призив руският държавен глава да бъде изправен пред военен трибунал. 

Протестиращ срещу руската агресия пък запали националния флаг на Руската Федерация.

Снимка: Bulphoto

"Събрали сме се в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия и агресията на Владимир Путин. Някои казват, че руският народ не е Путин, но кой народ го избра? Аз съм бил в Украйна на хуманитарна мисия, както и на мисии с друга насоченост и нямам подходящи думи, с които да мога да определя тази агресия", каза за БТА Иван Белишки, авариен спасител от Панагюрище.

Снимка: БТА

"Протестираме и срещу воденето на неконвенционален метод на война, използването на касетъчни боеприпаси и други забранени боеприпаси", посочи още той.

Организаторите призовават хората да подкрепят не само Украйна, но и евроатлантическата ориентация на България.

Хората настояват и страната ни да заеме по-твърда позиция в подкрепа на Украйна. Искат и руският посланик в България Елеонора Митрофанова да напусне поста си.

От площад "Независимост" демонстрантите стигнаха до "Орлов мост".

Снимка: БТА

С минута мълчание бе почетена и паметта на загиналите украинци, които защитават държавата си.

През следващите дни подобни шествия са планирани и в още няколко български града - сред които Бургас, Варна и Пловдив.