Синът на кмета на Панагюрище Иван Белишки е човекът, който изгори публично руското знаме на снощния протест в подкрепа на Украйна в Триъгълника на властта пред сградата на Народното събрание, Министерския съвет и Президентството.

Мъжът сам се похвали със снимки в профила си, където обяснява, че е бил доброволец в Украйна. 

Белишки публикува и снимки от палежа на руския флаг. Той също така отправя апел да не бъде свързван по никакъв начин с ДБ или с друга партия. Баща му е кмет на ГЕРБ.

"Моля да не бъда приписван като активист на ДъБъ или която и да е друга партия! Аз съм Иван Белишки, имах няколко мисии в Украйна, (едната хуманитарна). Действам по своя воля и убеждения!

22-годишният Белишки е имал неведнъж сблъсък с органите на реда. Преди година с джипа си той помете няколко паркирани коли и се вряза във витрината на магазин, а след това напусна местопроизшествието. На следващия ден той сам отиде в полицията и заяви, че не е се е укривал. През 2019 г. при спецакция в столичното му жилище пък бяха иззети незаконно притежавани оръжия, боприпаси и старинни монети.

Последният публичен случай с поругаване на чуждо знаме беше на връх Шипка по време на тържеството за националния празник 3 март, когато протестиращ свали от постамента знамето на ЕС и го стъпка. Няколко дни след това мъжът бе издирен и задържан от полицията.

В демонстрацията снощи участваха политици и министри на ДБ, но и много депутати на ПП, министри от управляващата коалиция, представители на ГЕРБ-СДС, както и бивши министри от правителството на Иван Костов, бившият външен министър от кабинета на НДСВ и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси и бившият ни посланик в ООН Стефан Тафров.

В демонстрацията участваха още министърката на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на електронното управление, който поиска през ГДБОП спирането на достъпа до руските сайтове у нас - Божидар Божанов, който буташе бебешка количка. Тук бе и екоминистърът Борислав Сандов от "зелените", които предложиха украинският президент Володимир Зеленски да направи обръщение към българския парламент и срещнаха подкрепата на повечето формации, с изключение на "Възраждане".

В отговор на реплика от парламентарната трибуна днес вицепремиерът от ДБ Борислав Сандов уточни, че министрите не са участвали в демонстрация срещу кабинета.

"Това не беше протест, а мирно шествие в подкрепа на Украйна", уточни Сандов.

Политици от БСП не бяха забелязани на шествието в подкрепа на Украйна.