61-годишна жена е задържана от полицията в Дупница заради кражба на дарения от храма в приюта на отец Иван в Нови хан. Престъплението е станало в събота, а действията на извършителката са записани от видеокамера.

Кражбата става по обяд, когато храмът е празен. Влиза разплакана непозната жена.

"Съобщава със сълзи в очите, облечена в траурни дрехи, как дъщеря ѝ е починала преди няколко дни, по време на раждане на дете. Сега, тя щяла да отглежда сама детето, заедно със зет си. И как щяла да дойде да ни дари дрехи на дъщеря си", разказва отец Григорий от приюта пред bTV.

Жената бързо е разпозната

Снимка: bTV

Непознатата прекарва в храма над 25 минути.

Камерата е запечатала неуспешните ѝ опити да отвори една от кутиите с дарения, както и сполучливото разбиване на касата с пари от свещи и дарения - с отвертка, с която монахинята, отговаряща за църквата, почиства свещниците.

"Със сигурност е обиграна тази история, за да втълпи някакво съчувствие, състрадание. Човек не може да предположи, че тя ще влезе с нещо лошо в храма. Виждате сами, тя дори пали за упокой", казва още отец Григорий.

Тази е втората кражба, документирана от камерите в храма. Първата е била разкрита.

Сега не е ясно колко пари липсват. Кутията е отваряна за последно след Великден.

"Ако е дошла и ми каже: "Гладна съм", щях да ѝ дам пари и продукти. А сега... аз ѝ прощавам. Ама дали Бог ще ѝ прости - не знам. От църква не се взима никога", каза отец Иван.

В приюта ползват събраните от свещи и дарения пари, за да платят сметката си за ток и сега са заплашени да останат на тъмно.