7-годишно дете е открито в безпомощно състояние от 44-годишен мъж в пристройка в казанлъшкото село Бузовград и е откарано в болнично заведение в тежко състояние, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Вчера в 18:21 часа в Районното управление в Казанлък е получен сигнал от медицинско заведение за приемането на детето. По първоначална информация то е открито около 17:00 часа на същата дата и е транспортирано в болница в тежка черепно-мозъчна травма.

На този етап е образувано досъдебно производство по чл.129, ал.1 от НК за нанесена средна телесна повреда. Във връзка със случая в РУ-Казанлък за срок до 24 часа е задържан 37-годишен мъж, посочват още от полицията.

В Районното управление в Казанлък е образувано досъдебно производство.

Детето е настанено в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, оперирано е, но е стабилно. В момента е в реанимация и е в пълно съзнание, съобщи за БТА управителят на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Детето твърди, че е паднало от колело, коментира още той.

Детето живее във кравеферма в землището на Бузовград и в случая не става въпрос за домашно насилие, каза кметът на селото Мая Берова пред БНР.

"Собственикът на фермата е отишъл и е видял, че то е ударено. Попитал го е какво се е случило и детето първоначално е казало, че е паднало, но впоследствие се установява, че работник, който работи във фермата, го е бил", уточни Берова.

Тя разказа, че майката на детето е починала и бившият ѝ приятел се грижи за детето, но не му е биологичен баща.

"Добре се справяше с отглеждането му", каза кметицата. По думите й преди две години дошли да живеят във фермата, детето изглеждало неадекватно, но с течение на времето започнало да говори адекватно, да задава въпроси, да е любопитно.

В момента се водят разпити на всички от фермата, включително и на дядото. Детето ще бъде прегледано днес от съдебен лекар. От този преглед трябва да стане ясно каква е причината за травмата на главата на момченцето и дали причината за нея е нанесен му побой, съобщи "24 часа". Ако е така, вероятно прокуратурата ще повдигне обвинение на задържания до края на деня.