Всяка година около 600 хиляди души, или около половината от населението на София, умират заради наркотици - това каза посланикът на САЩ в София Кенет Мертен, който се включи в инициативата Red Ribbons Day, организирана от отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници" и Агенцията за борба с наркотиците на САЩ - DEA. 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Събитието, което се провежда на Терминал 2 на летище София, цели повишаване на информираността на учениците за опасностите и вредата от употребата на наркотици, както и представянето на градивни и здравословни алтернативи за социализация.

"Това не е само статистика. Засегнати са семейства, които носят болка от загуба на близки след употреба на наркотици", изтъкна посланик Мертен. 

Директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев добави, че близо 7500 кг. дрога са заловени от началото на годината - четири пъти повече спрямо същия период на 2022 г. Най-често залавяната дрога е марихуаната.

Снимка: БТА

"Наркотиците са една от най-големите заплахи на времето. Те водят до тежки социални последици. Новите наркотици и тъмната мрежа в интернет правят ситуацията по-сложна", добави Тонев. 

Това е целта на Red Ribbons Day - да повиши осведомеността относно опасността от употребата на наркотици. По думите на американския посланик у нас това е най-мащабното събитие за превенция. В него участват милиони хора.

"Целта е да направим живота по-безопасен. Борбата с наркотиците изисква кураж. Важното е да опазим бъдещето на страната си", каза още посланикът.

Снимка: БТА

Организаторите бяха подготвили и флашмоб с участието на над 400 деца от пет града, които изненадаха пътниците на летище София. Демонстрация на служителите на агенция "Митници" пък симулира откриване на наркотици и задържане на трафиканти с участие на митнически кучета. Програмата включва и дискусия.

И таз година събитието се провежда с подкрепата на летищния оператор "СОФ Кънект", предаде БТА.

Снимка: БТА