Към 12 часа на обяд има претърсени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги. До момента сме установили 2 моторни превозни средства, обявени за издирване, и доста вещи, които могат да бъдат свързани с извършването на кражби на коли. Задържани по Закона за МВР са общо 45 лица. Това обяви на брифинг относно спецакцията "Автоджамбази" заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

По думите му най-голяма активност има във Варна, където са претърсени 4 адреса и един автомобил.

В хода на предварителната планировка на операцията са били идентифицирани 35 лица, всяко от които е ръководител на съответната организирана престъпна група, занимаваща се изцяло и трайно с кражби на автомобили с цел "последващото им разфасоване и продажбата на авточасти или изнасянето им извън страната с фалшиви документи.

"Кражбите стават основно в тъмната част на денонощието - между 24 часа и 5 часа през нощта. Кражбата се извършва от определени участници в групата, които закарват автомобила на място в някоя работилница, където ги очаква бригада от десетина работници. Тя, в рамките на 3-4 часа, буквално разфасова автомобила до съставните му части. Ако мога да го онагледя - като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват до последния детайл", обясни заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

По думите му веднага след това авточастите заминават в автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба, като около 80% от автомобилите се "обработват" така.

Снимка: БТА

"Останалите 20% от откраднатите коли основно от скъпи марки се изнасят от страната с фалшиви документи предимно към страните от бившия Съветски съюз и Русия", добави Сарафов и подчерта, че властите възнамеряват да пресекат този канал и да не допуснат по-нататъшното му действие.

В момента текат претърсвания на автокъщи, автоморги, автомагазини, претърсват се и жилища на лица от организираните престъпни групи, за да се намерят уличаващи документи, доказателства и технически средства, с които се извършват кражбите на автомобили.

Снимка: БТА

"За съжаление, автоджамбазите стават все по-иновативни. Има съвсем нови методи, с които те само за броени минути успяват да отключат и да откраднат вашия автомобил", коментира и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Тя отбеляза, че безключовото палене на автомобила е една от най-удобните екстри в новите модели коли, но това се използва и от автоджамбазите, които успяват да прихванат сигнала на ключа и да го прехвърлят на друго устройство. 

"Такъв е новият метод "куфар", който е известен сред средите на автоджамбазите. Той носи наименованието си от Германия и е известен с това, че устройствата, които прихващат сигнала от ключа, се побират в рамките на един малък куфар", посочи Милева и продължи:

"Преди, за да може да се прихване сигналът от ключа на автомобила, трябваше крадецът да е на максимум един метър разстояние от ключа, но сега с модерните устройства този сигнал се прихваща от 5 метра. Модерните устройства позволяват автокрадците да прихванат сигнала от ключа дори когато собственикът се намира вътре в жилището си и изобщо не подозира, че автоджамбазите дебнат пред вратата му. Машинка с размера на малка кутийка може да отключи един скъп джип. С натискането само на един бутон може да отключи и да се запали автомобилът и всичко приключва".

Снимка: БТА

По думите на говорителя на главния прокурор цялата кражба трае около 2 минути, а на черния пазар тези устройства се предлагат за 60 хиляди лева. 

Тя отбеляза още, че напоследък има тенденция да не се крадат само скъпи и луксозни автомобили, а и такива, които са по-евтини. Има кражби дори на т.нар. "баничарки", коментира още Милева.

"Има случаи, макар и редки, в които собственикът на автомобила може да бъде изнудван. Има две схеми - в единия случай автокрадците намират телефонния номер и адреса на пострадалия, свързват се с него и му предлагат услугата да му върнат автомобила срещу възнаграждение. Има случаи, в които автоджамбазите директно искат откуп, за да върнат откраднатия автомобил. По този начин всъщност собственикът на автомобила инвестира в престъпната дейност", подчерта Милева. 

Тя представи и статистика, от която става ясно, че за 2022 година образуваните досъдебни производства за кражба на автомобили нарастват със 120 дела, спрямо тези от 2021 година. Осъдените лица за 2022 година за 154 и само едно лице е оправдано, каза още Сийка Милева. 56 лица са получи ефективна присъда "лишаване от свобода".

"Намирали сме и автомобил, който струва половин милион лева, а от него беше останало едно стъкло", подчерта още говорителят на главния прокурор.

Борислав Сарафов допълни, че колите се крадат от паркинги, включително и подземни, както и от улицата.

От своя страна директорът на Националната полиция Атанас Илков отбеляза, че освен ръст на кражбите, има и ръст на разкриването им. По думите му най-много случаи на автокражби има в София и във Варна.

Снимка: БТА

"Лицата от Перник извършват основно престъпленията в София, после се изнасят в област Перник, където се разкомплектоват и се продават на части", посочи Илков.

На журналистически въпрос относно полицейски чадър Илков беше категоричен, че ако има и минимални данни, служителите веднага се наказват.

В момента МВР проверява 40 коли, за които има съмнения, че са крадени, каза още Илков.

Сарафов подчерта и отличното сътрудничество между прокуратурата и МВР.

Акцията започна рано тази сутрин, като най-активни са действията в София, Варна, Перник, Дупница и Кюстендил. Операцията срещу автоджамбазите продължава.