Четирима души са задържани във връзка с нападение върху македонски културен клуб в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОДМВР), цитирани от БТА.

Задържани са двама мъже и две жени, като продължават процесуално-следствените действия по образуваното досъдебно производство, посочиха от полицията.

Извършителите са направили пълни самопризнания. Вътрешният министър Иван Демерджиев веднага е информирал колегата си Оливер Спасовски и е настоял за подобно действие и от другата страна.

Прозорецът на клуба в Благоевград  беше разбит на 4 февруари вечерта, навръх годишнината от рождението на Гоце Делчев, когато много българи не бяха допуснати до Северна Македония, за да почетат паметта на революционера. Отпред бяха намерени 4 камъка. При инцидента нямаше пострадали хора. Тогава кмета на града Илко Стоянов коментира, че целта за провокация е постигната. "В края на краищата провокацията, която се целеше, беше постигната с помощта на политиците от Северна Македония. В помещението няма никакъв живот и бяхме забравили, че съществува. След вчерашните събития последва реакция", коментира кметът.  Според него това не е клуб, а помещение, което е било създадено с цел да му се случи това, което му се случи. В него нямало никакъв живот и дори бил забравен до инцидента.

По-рано днес външният министър Николай Милков определи събитията на 4 февруари по отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев и случаите със задържани и бити българи на границата, като нова ниска точка в отношенията между София и Скопие.

"Планираме по отношение на консулските въпроси, правната помощ, да направим едни консултации с тях, на които да изложим нашите претенции, тъй като те не ни уведомиха за арести на български граждани. Длъжни са да го направят по един куп международни конвенции", каза министър Милков на пресконференция в София.

По отношение на дискриминацията той посочи, че това не е просто консулски, а политически въпрос

След няколко дни Християн Пендиков, секретар на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, който беше опериран у нас след жесток побой в Северна Македония, и вчера беше изписан от болница, ще бъде настанен в жилище предоставено от външното ни министерство. Ведомството ще отпусне и сума от пари на семейството му, за да се издържат, докато са в България.

"Към момента те считат, че има заплаха за тях в Северна Македония. Предстои, разбира се, и негова среща с министъра на вътрешните работи Демерджиев, на която да се уточни в каква степен и дали на него му е нужна охрана на наша територия, за да не стане той жертва на провокация", каза министърът.

Милков се надява Пендиков бързо да получи българско гражданство.