30 души са задържани във Варненско при специализирана полицейска операция срещу конвенционалната престъпност и купуването на гласове.

Това съобщи пред медии началникът на отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР - Варна комисар Илиян Илиев.

Акцията е започнала в полунощ и се провежда на територията на всички общини в областта, уточни комисар Илиев.

От началото на спецоперацията до момента са проверени 914 лица. Установени са и трима водачи, шофирали под въздействието на наркотици.

Има изградени КПП-та в град Долни чифлик, село Дъбравино и Гроздьово.

По-късно на брифинг, даден от комисар Атанас Михов, директор на полицията в морския град стана ясно, че в хода на операцията, която ще продължи и в следващите дни, са образувани 17 досъдебни производства. По характерните от тях са за лихварство, притежание и разпространение на наркотични вещества; открити са и две полета с марихуана в напреднал стадий на развитие. Образувани са две бързи полицейски и едно досъдебно производство за управление на моторно превозно средство след употребата на наркотични вещества.

В рамките на акцията са проверени 1617 души, 1178 автомобила, заловени са петима, обявени за общодържавно издирване. Общо съставените актове за различни административни нарушения са 32. При операцията са проверени 27 заложни къщи, 17 пункта за цветни и черни метали и 21 автоморги и автосервизи.

Към момента се проверяват заложните къщи за съпричастност към купуване на гласове, каза още директорът на полицията. Намерени са пари, списъци и различни обозначения срещу имена, но засега не може да се каже дали имат съпричастност към купуване на гласове, уточни той. По думите му се работи в тази посока, както и за лихварство.

Двама мъже от Петрич са задържани след сигнал за извършено престъпление против политическите права на гражданите, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград.

След предприети действия от служители на Районно управление - Петрич е извършена проверка на две жилища в града, обитавани от двама мъже на 37 и 35 години. В дома на 35-годишния униформените служители са открили газов пистолет, четири патрона и въздушна пушка. Образувано е досъдебно производство, съобщават от ОДМВР - Благоевград. Двамата мъже са проверени и за евентуална съпричастност към купуване на гласове. Задържани са със заповед за задържане за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

През изминалата седмица на територията на област Благоевград започна акция по линия на противодействието на битовата и конвенционалната престъпност в малките населени места, както и закононарушения и спекулации с цените на дървата и пелетите за отопление, с оглед предстоящия отоплителен сезон. В рамките на акцията се извършват и проверки за търговия с гласове, каза на брифинг в Разлог през изминалата седмица директорът на ОДМВР - Благоевград ст. комисар Георги Кандев.

От вчера в Ботевград, Самоков и Ихтиман се провежда специализирана полицейска операция. Тя ще продължи три дни, като целта е предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите, във връзка с предстоящите избори, обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, насочена е и срещу конвенционалната престъпност. Това каза на брифинг Здравко Йотов, началник на районното управление на МВР в Ботевград.

Проверяват се търговски и други обекти от екипи на полицията, НАП, дирекцията по безопасност на храните и РЗИ. "Ефектът от тези операции е голям, защото населението усеща подкрепа от МВР", каза Йотов.

Той съобщи, че до момента няма задържани лица и сигнали за купуване и продаване на гласове. Имало е два сигнала , но не са установени данни за престъпления.

При беседите, които проведохме, се оказва, че хората, които преди години са били свързани с купуване на гласове са се отдръпнали и обясняват, че това е много трудно в момента при машинното гласуване. Никой не може да гарантира даден вот за дадена политическа сила, обясни началникът на районното управление.

Йотов съобщи, че до момента при акцията има констатирани дребни нарушения. Съставените актове са 46, фишовете са 191, проверените лица са около 500, а проверените автомобили 380. Профилактирани са осем души от контингента. Също така са проверени 54 обекта, като два търговски обекта са затворени заради липса на касов апарат.