Трима от ранените при масовия бой в Казанлък са в изключително тежко състояние, с травми, несъвместими с живота, съобщи прокуратурата и полицията на съвместен брифинг. Общо петима души са с опасност за живота.

Стара семейна вражда между две семейства е в основата на сблъсъка, след който загина един мъж, а 11 бяха ранени. Инцидентът стана в понеделник до централния пазар в Казанлък. Двете враждуващи фамилии били на дело, заради друг побой.

На петима души, сред които жена и непълнолетен гражданин, е повдигнато обвинение за убийството на един от участниците в боя. Но кръгът на обвиняемите ще нарасне.

В сбиването са участвали 30 души. 19 души са били задържани, а 14 от тях са криминално проявени. Богат арсенал от оръжията на мелето - сечива, мотики, брадви, са иззети от полицията. В боя не са използвани огнестрелни оръжия.

След денонощната работа на служителите на МВР е образувано досъдебно производство и материалите са подадени към Окръжната прокуратура, каза директорът на полицията в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов. Участниците в боя предварително и целенасочено са се подготвили за него. При предишни конфронтации между двата рода кметът на Павел баня е бил медиатор между тях.

По думите на ст. комисар Лазар Христов е имало само кратко забавяне на патрулния екип, който пристигнал на мястото на инцидента на 4-ата минута след като получил сигнала.

"На 20 март в 13.55 часа в районното управление на Казанлък е получен сигнал от телефон 112 за масово сбиване в района на пазара, в близост до Съдебната палата в града. Сигналът своевременно е подаден по патрулите, които са били наблизо, но са и били забавени заради преследване и задържане на неправоспособен водач на МПС. Колегите са получили сигнала в 13:57 часа, а в 14:01 часа те вече са били на мястото на инцидента. Заради светлинния и звуков сигнал, който е бил подаден от патрула, участниците в конфликта своевременно са се разпръснали", съобщи директорът на ОДМВР - Стара Загора ст. комисар Лазар Христов.

На място полицаите са установили ранени лица и са подали сигнали към медицински екипи. По стечение на обстоятелствата обаче само един екип се е отзовал и транспортирането на ранените също се е забавило.

По записи на камери в района са задържани автомобилите на извършителите. Колите и участниците са заловени на три локации в града.

Оказана е медицинска помощ на 11 лица, едно от тях е починало от раните си в Казанлък.