Състоянието на 2-годишното дете, което погълна метадон, е стабилно и животът му вече не е застрашен. Това съобщиха от Районната прокуратура във Варна, която води разследването по случая.

От събраните до момента данни става ясно, че детето се намирало в апартамента на майка си, когато тя забелязала, че то не се чувства добре. Видяла и отвореното шишенце с метадон, което било налично в дома ѝ, тъй като била включена в програма за наркозависими.

Дошлият на място екип на Спешна помощ незабавно транспортирал пострадалото дете в болнично заведение, където е настанено в реанимация с опасност за живота. Към момента то е стабилно и вън от опасност, но остава под лекарско наблюдение. Предстои среща по Координационния механизъм, която да определи къде ще бъде настанено детето след изписването му от болничното заведение. За случая още вчера бе уведомен отдел "Закрила на детето".

Работата по разследването продължава и към момента под ръководството и надзора на Районна прокуратура във Варна. Изясняват се всички детайли не само около самия инцидент, но и около обстоятелствата, довели до него.

Метадонът е опиоиден анагелтик (синтетичен опиат с обезболяващо действие), потискащ действието на централната нервна система (депресант). Той е дългодействащ агонист на мю-рецепторите с обезболяващо, успокояващо и противокашлично действие. У нас е един от одобрените опиеви агонисти за лечение на синдром на зависимост към опиоиди (например към хероин).