Здравният министър на Сърбия Златибор Лончар е пристигнал в Стара Загора след инцидента със сръбския автобус на АМ "Тракия". Двамата с българския му колега Асен Меджидиев посетиха хотел "Зеленият хълм", където са настанени част от децата от катастрофиралото транспортно средство.

От думите им стана ясно, че в по-тежко състояние са две деца. В 9 часа да днес те ще бъдат транспортирани за оперативно лечение в София.

"Едното от двете деца е стабилизирано. То е контактно и адекватно, но ще се наложат оперативни намеси. Затова към 9 ч. ще пътува за София за детската хирургия. Другото дете, което постъпи с травматичен шок и травма на горен крайник, е в малко по-различно състояние от сутринта. След разговор с неврохирурзите в София решихме да го приведем към детска неврохирургия на "Пирогов", каза Асен Меджедиев.

Друг по-тежко пострадал - мъжът с ампутиран крак, вече е в стабилно състояние. 

Почти по същото време брифинг от мястото на инцидента на магистрала "Тракия" дадоха и представители на МВР и прокуратурата. Те съобщиха, че шофьорът на катастрофиралия сръбски автобус е задържан е за 24 часа. Направените му тестове за алкохол и наркотици са отрицателни. 

Работи се по две основни версии - грешка на водача или техническа неизправност. По неизяснени обстоятелства автобусът е напуснал платното и влязъл в канавката, обясниха разследващите. По-рано пътничка от автобуса разказа, че шофьорът отклонил вниманието си в опит да помогне за проблем с неизправна седалка. 

От официалните изявления стана ясно, че в Центъра за спешна медицинска помощ са прегледани 28 души. 14 пациенти остават в болница, а трима са по-сериозно пострадали.  Тези, които са в добро състояние, ще бъдат извозени с линейки до границата, където ще бъдат поети от сръбска страна.

На мястото на инцидента има разлети нафта и масло и се очаква трафикът да бъде възстановено движението след тяхното отстраняване. Предстои назначаването на множество експертизи, както и да бъдат изискани множество документи от Република Сърбия.

Следователите от националното следствие вече разпитват свидетели, назначени са и автотехническа и съдебно-медицинска експертиза. Изискани са документи от Сърбия за начина, по който се придвижвали децата, тъй като са били на групово пътуване и са се връщали от Слънчев бряг към Белград. Късно снощи автобусът беше изтеглен от мястото на инцидента.

Първоначалният оглед на мястото на инцидента вече е приключил и скоро започва вторият. По-голямата част от децата са с пълнолетните придружители на групата. Очаква се Дирекция "Социално подпомагане" да се погрижи за настаняване на децата, докато родителите им дойдат в у нас.

През нощта на мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, за да се запознаят с хода на разследването. "За съжаление имаме хронични проблеми както с пътищата, така и с пътната маркировка. Многократно сме казвали от прокуратурата, че имаме проблеми с водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици", заяви той. Според него никой не е застрахован и българската държава е длъжник на българските граждани. Гешев изрази надежда, че най-после нещо ще се направи в тази посока.

Главният прокурор каза, че е безспорен факт и огромно нарушение, че автобусът се е движил в късните часове и е щял да стигне до граница по тъмно. На въпрос дали поддържа контакти със сръбските си колеги, той отговори, че е възложил да ги уведомят какво се случва и ще се чуе с главния прокурор на Сърбия.

"Говорих с пътни експерти от една неправителствена организации, които са свързани с пътната безопасност, че могат да се направят много неща с минимални усилия. И проблемите са, както те се изразиха, от безхаберие, но това безхаберие струва човешки животи", каза още главният прокурор.