Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов изрази съмнения, че автобусът, който се преобърна в Своге, не е бил технически изправен. На съвместен брифинг с вътрешния министър Валентин Радев и зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев стана ясно, че возилото е произведено през 2001 година.

"Нашите съмнения са, че той не е минал през повторна техническа проверка", заяви Попов и подчерта, че това е трябвало да се случи в началото на август. Автобусът е произведен през 2001 година, а всички машини над 10-годишна възраст по правилник трябва да се инспектират на 6 месеца.

От своя страна зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев обясни, че инцидентът с десетки загинали и ранени е бил в урбанизираната част на Своге, а не извън града. Той уточни, че пътят е чисто нов - от 2016 година, като навсякъде по трасето има мантинела. Йовев цитира информация от проверяващи настилката, според които "тя не е нарушена, наклоните са нормални, има нормално отичане на водата". "Най-вероятно е било заради много тежката метеорологична обстановка", добави заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.