Мъжът, загинал при вчерашния инцидент в мъглижкия завод 4 към "Арсенал"АД, е бил с голям стаж и богат опит. Това заяви на брифинг зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Гриша Мавров. Починалият е на 59 години.

"При контролирано унищожаване на взривни смеси и барут ръководителят на екипа, който е определен със заповед на изпълнителния директор на завода, е пострадал, като е обгорял по ръцете и краката. Мъжът е транспортиран в клиниката по изгаряния в Пловдив, където е починал", обясни още Мавров, цитиран от БТА.

Той допълни, че през вчерашния ден е образувано досъдебно производство по чл. 134 от Наказателния кодекс (НК), но днес то ще бъде преобразувано и докладвано в Окръжна прокуратура - Стара Загора и разследването ще продължи по чл. 123 от НК.

Причинен е вредоносен резултат - смърт вследствие на немарливост на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода, разясни той.

Мавров каза, че към настоящия момент още протичат следствени действия за установяване на причините за възникване на инцидента.

"Ще изчакаме експертизите, те ще дадат причините за възникването му, както и часа, в който се е случил", допълни той и припомни, че през вчерашния ден преди инцидента е имало унищожаване на смеси в завода в Казанлък, което е преминало без инциденти.

Загиналият е бил с голям стаж и богат опит, като неведнъж е ръководил такива операции.

Mавров обясни, че в момента продължават процесуално-следствени действия и се чакат техните експертизи във връзка с възникналия на 6 октомври инцидент с трима загинали.