Военнослужещият, който е бил в наряд с убития граничен полицай Петър Бъчваров на българо-турската граница снощи, е бил въоръжен с автомат "Калашников", 7,62 мм. Това заяви на брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Той обаче не отговори на въпроса дали служителят на МО е имал бронежилетка. "По принцип голяма част от военнослужещите имат бронежилетки, цялата българска армия обаче не е окомплектована с бронежилетки", заяви Стоянов, който заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, също ще отиде в района на инцидента на българо-турската граница. На място ще бъде проведена среща с военнослужещия, участвал в съвместния патрул със служител на "Гранична полиция", а съвместно с представители на МВР ще бъдат обсъдени мерки за укрепване на границата.

"Аз лично считам, че това е криминален случай на каналджии, които по един или друг начин се опитват да продължат своята нелегална дейност, за съжаление платена с цената на един човешки живот", добави военният министър.

Той увери, че ще бъдат взети мерки.

"Най-очакваното е да подготвим военнослужещите по-добре с необходимите защитни средства. Оръжието, с което е станало убийството, е било притежание на каналджия, не на обикновен мигрант", каза още министърът на отбраната. 

По-рано тази сутрин той коментира, че граничната ограда с Турция е с дупки и не е надеждна. 

"Трябва ни съвсем друго съоръжение, с бетонни стени и прегради с три метра височина. Мигрантите правят дупки, много са изобретателни, а дори и камерите са поставени на малка височина и не обхващат голям периметър", добави Димитър Стоянов, цитиран от bTV.

Според министъра на отбраната камерите за видеонаблюдение, които сега са насочени към българската граница, е по-добре да са обърнати към турската страна, за да се вижда какъв е подходът на мигрантите.

"Справяме се с мигрантския натиск, но се справяме с цената на човешки животи", коментира още Стоянов.

Близо 200 военни са командировани по границата.

"Мигрантският поток е силен. Мигрантите проявяват изобретателност, но това, че натискът е силен, не значи, че е пропуснат", каза още военният министър.