Протестно шествие, наречено „Поход за живот“, ще се проведе във Варна след жестоката смърт на талантливия балетист Мартин Чикалов.

То е организирано във Фейсбук, а сборният пункт е пред Община Варна в 18 часа днес.

"Такива инциденти зачестяват, защото няма ефективни присъди и контрол", смята Калоян Стоянов от велоклуб "Устрем", цитиран от bTV.

39-годишният Мартин Чикалов, балетист в Държавната опера в морския град, бе пометен от шофьор на лек автомобил "БМВ" на 10 септември на бул. "Осми приморски полк". Водачът избяга, а въпреки усилията на лекарите, балетистът почина.

Късно снощи от МВР обявиха, че водачът е задържан, а по неофициална информация той се е предал сам в присъствието на адвокат. Очаква се днес да бъде дадена повече информация от прокуратурата.

Според очевидци обаче шофьорът на БМВ-то е карал рисково и преди да блъсне Чикалов, който е бил с велосипеда си. Според хората, мъжът е карал с превишена скорост по целия булевард, като за малко да се удари в друг автомобил.

Мартин Чикалов е живеел само със своята майка. Във Фейсбук негови приятели и близки призоваха за даряване на средства за погребението му. Парите вече са събрани, а 39-годишният балетист ще бъде изпратен в последния си път днес в 12 часа на новите гробища в Тополи. 

"Мартин беше страхотен приятел, отдаден на музиката, на операта. Потресени сме от случилото се", каза Христина Костадинова, негова близка приятелка.